Něco o soli
Přírodní mořská sůl NErafinovaná z Portugalska nejvyšší kvality
Zde se můžete dozvědět něco o soli co jste třeba nevěděli.
Soli máme dva druhy.
Tradiční jako je ta naše /NErafinovaná/ nebo průmyslová sůl /rafinovaná/, která je vždy chemicky upravována.
Rafinovaná sůl,
se získává těžkou technikou jako jsou důlními stroje, přepravníkové pásy, bagry, nakladače a jiné obří stroje které známe např. z těžby v kamenolomech nobo při dobívání uhlí. Při této těžbě soli dojde k smíchání mnoha nečistot, jako je zemina, kamení, škvára a jiné nečistoty. Z tohoto důvodů se sůl sváží na korbách nákladáků do "prádelen" kde se uměle vypere, vyčistí a vybělí. Sůl je pak čistě bílá a jedno zrníčko soli je jako druhé. Sůl je průmyslově zpracována. Tomuto procesu se říká - rafinace. Takto průmyslově zpracovaná sůl má velmi nízkou cenu. Daní za tuto cenu je zkutečnost, že z původní soli nezbylo téměř nic. Tato sůl není vhodná pro zdraví životní styl.
NErafinovaná mořská sůl
Jedná se o tradiční mořskou sůl, která nepodstupuje žádné chemické procedury, jako je čištění, bělení atd. Díky tomu si sůl zachovává všechny mineráli ,které jsou přirozeně obsaženy v moři jako je draslík, hořčík, jod a mnoho dalších minerálů. Sbírá se ručně bez použití jakékoliv těžké techniky.
NErafinovaná PŘÍRODNÍ MOŘSKÁ SŮL Z PORTUGALSKA
Tato přírodní mořská sůl pochází z národního parku nacházejícím se na pobřeží jižního Portugalska. Sůl se tvoří odpařováním mořské vody, je ručně sbíraná, sušená na slunci a větru a následně pečlivě balena. Nepodstupuje žádné procesy rafinace a neobsahuje žádné přidané látky. Za ruční výrobu, chemickou a mikrobiologickou čistotu ručímezinárodní certifikáty kvality SATIVA a CERTIPLANET.
Tradice solných pánví se datuje od časů Féničanů. Později ji Římané vylepšili, ale prakticky zůstala nezměněná po celých 2000 let. Solné pánve odkud pochází naše sůl byly založeny dle tisícileté tradice jako část rodinného podniku na začátku dvacátého století pradědečkem současného majitele.
Tradiční výroba je založena na suchém a horkém podnebí jižního Portugalska a řemeslném umění dělníků. Při získávání mořské soli, není použita žádná těžká technika při sklizni a ani při údržbě. Všechny procesy jsou manuální, využívající prastarých metod a technik. Takto vznikají a jsou sbírány během léta dva druhy přírodní mořské soli (hrubozrnná přírodní mořská sůl a tzv.solný květ). Tímto způsobem „výroby“ a sběru si zachovávají své cenné minerály a stopové prvky přirozeně obsažené v mořské vodě, zejména pak hořčík, draslík, vápník, selen, jód a mnoho dalších.
Přírodní mořská sůl - hrubozrnná
se usazuje na dně hliněných, krystalizačních pánví skrze přirozené odpařování mořské vody s vysokou koncentrací soli. Přibližně po třech týdnech se sklízí tradičními dřevěnými „hráběmi“ a nechá se na okraji pánve vysušit sluncem, ve formě malého kopečku. Tak si zachovává cenné minerály, stopové prvky a svou typickou zbytkovou vlhkost, které se říká „matka vody“.Tato sůl je vhodná na každodenní vaření.
Přírodní mořská sůl - jemná.
je vyrobena ze soli hrubozrnné viz výše, pouze je drcena v kamenném mlýně najemno. Jedná se o suchý proces bez zásahu těžkých stroju a jakékoliv chemie. Ve mlýně kde je drcena naše sůl se tímto způsobem suhého drcení mele již více jak 100 let. Technologický postup se za tu dobu nezměnil a zaručuje ekologický přístup jak k samotné soli tak životnímu prostředí v kterém se mlýn nachází.
Mořská sůl - Solný květ, - Flor de Sal
jak ji v Portugalsku a i ve Francii nazývají (Flor de Sal, Fleur de Sel) je jedna z nejvzácnějších solí vůbec. Tvoří se na povrchu vody solné pánve jako smetana na mléku, avšak jen za příznivých klimatických podmínek (teplota, vlhkost, síla větru). Její krystalky se musí do pár hodin posbírat speciálním síťovým podběrákem, jinak klesnou ke dnu. Je taktéž sušena na slunci a větru. Světoví šéfkuchaři a gurmáni ji považují za skvost mezi solemi a oceňují její jemnou texturu a vyváženou chuť. Solný květ je výbornou tečkou na dochucení vařených jídel a studených pokrmů.